"Der Hauptman" 2017 van Robert Schwentke

 Een indringend drama,  film , over een waar gebeurd verhaal. Een door nazi’s opgejaagde korporaal ontsnapt in de bossen en vindt een kapiteinsuniform in een auto Hij gebruikt deze om de laatste oorlogsdagen door te komen maar wordt al gauw verplicht zijn rol ernstig te spelen. Het hele nazidenken en gebeuren, overmeestert hem monsterlijk  en hij belandt in anarchie , absurde orde , machtige en  onmogelijke hiërarchie, waarvan hij gewetenloos gebruik maakt.

Hij wordt zelf het monster van het systeem als kapitein Herold, straft , roept tot de orders voor onnozele vergrijpen. De waardeschaal slaat volledig door wanneer mens- verachtende opruiming in de dodenkampen begint op zijn absurd bevel.  Als je de dood niet afhoudt, overwint, pakt ze jou. Dat is het devies.

De chaos is volledig met ongeregeldheden, afrekeningen , fusilleren. Een uniform , bevelen worden door weldenkende militairen hersenloos, mensonwaardig uitgevoerd . Het is een afslachten, uitbuiten van weerloze medemensen,  die voorwerpen worden, sadistisme puur . Het eigen voordeel zet aan tot beestachtigheden.

De film is in zijn haast donkere gestalte , met vele bleke figuranten , geschiet en zinloos vertier een enorme aanklacht tegen de mens, het systeem, het verlies van alle waarden het vernietigen van soortgenoten omwille van macht en absurde voorgekakelde waardes .Een hoop overtroefde, afgesnauwde  figuren reageren niet meer, denken niet meer, voelen niet meer.  Het fenomeen van hersenloze meelopers in een pervers systeem. Wanneer wordt je er deel van  ?

Een meesterwerk van regie , sobere eenzame , wijdse , koude beelden, ritmische overrollende bevelen, vlugge nazi-indoctrinende dialogen, licht en donker contrasterende beelden of vaag. Angstige witte gezichten  in haveloze kleding geven het geheel een doordringende  impact. Het psychologische aspect is daarbij uitgepuurd , scherp in beeld gebracht.Ook de scenes van uitmoording zijn theatraal gestalte gegeven . De geluiden zijn vaak zo indringend dramatisch, niet uit te houden en onderschrijven het gewelddadig karakter .Het schieten is knetterend , hamerend , het geluid van een zaag gaat door merg en been. Alleen de mondharmonica en zijn droevig geluid verwijst nog naar een mens.

Goede inzet van het geluid ter verhoging van het drama.

Reacties