Japan in Bozar Brussel

 


De tentoonstelling verbaast door de hedendaagse vormgeving.

Natuurlijk is het geweten dat kunstenaars altijd op hun tijd vooruit lopen. Maar de hier getoonde werken zien eruit als vele schilderijen die je vandaag als hedendaagse in galerijen aangeboden worden.

De inventiviteit van de Japanners met materialen, hun experimenten doen niet onder voor wat er nu te zien is als o zo nieuw hedendaags ( 2016), gaande van collage met materialen van nu , technieken als gieten, schuiven , kleksen, herhalen, inlassen, afdrukken  van gebruikt materiaal uit de omgeving.

Inventiviteit, uiting van innerlijke energie!. Basale krachten worden op doek uitgetest of op een originele manier verwezenlijkt , het is de eigenheid van de dingen. Zeker een revelatie voor de Japanners met hun ongelooflijk beheerste kunst,  die we langs hun prints van houtsnedes leerden kennen : Hiroshige, Otamaro en Hokusai en anderen. Een wereld van verschil is opengebarsten in de jaren 60 en 70 na hun bekend worden met vrije Europese meesters en ideeën.

Helemaal onbekend met het principe van de vrije gebalde energie , het gestuele,  waren ze niet door hun calligrafie. Bij hen wordt deze dan ook gezien als schilderkunst zoals bij Yuishi Inoué.

Een tentoonstelling om te zien!

Reacties