"Parijs is een feest" van Ernest Hemingway

 Het boek Parijs is een feest, leest als een feest, vlot, aangenaam verhalend, vlug geschreven over zijn embryonale tijd als schrijver. Het is een ode aan de gastronomie. Hij geniet de goede dingen van het leven, maar klaagt onterecht over armoede terwijl hij een luxueus leven leidde. Hij is op de hoogte van delicatessen bij lekker eten met de gepaste fijne wijnen, doet interessante cafés aan, schrijft er en ontmoet andere bekende schrijvers van zijn tijd. Hij gokt op de paardenrennen, skiet in Cortina d’Ampezo, verblijft op wintersport in Schruns,  heeft een kokkin en een kindermeisje. Hij beschrijft op zeer sensuele wijze (daar is hij gevoelig voor) de goede eigenschappen van Oostenrijks meubilair, de warmte van donzige dekbedden en de gezellige warmte van een kacheloven: een aangename sfeer, tegenover de koele heldere bergsfeer  met interessante contacten en een kijk op de bergbewoners , goede en vijandige naargelang de hoogte.

In Parijs was restaurant Closerie des Lilas zijn stamrestaurant, café. Veel speelt zich af rond ‘Le jardin de Luxembourg.  Hij onderhield goede contacten zoals Gertrude Stein (die in een museum woont), die hij vaak bezocht wetende dat ze invloedrijk was. Maar er zitten wat angels aan haar. Ze vindt dat alleen commerciële kunst kan gedijen. Heeft een uitgesproken eigen mening. Hem. vindt haar niet echt sympathiek, maar ziet haar als een matrone: ‘Ze zag eruit als een Romeinse keizer’. En hij ontdekt haar geheim. Zeer subtiel beschreven. Zijn stijl is vlot, zuiver, ontdaan van literaire overdadigheid, spanningsvol en zeer onthullend. Hij houdt zijn tijd en belevenissen vast als een tijdsdocument. Zijn ‘Old man and the sea’, is zijn in die tijd bekroond, beste kortverhaal.

Ook bouwt hij een goed contact uit met Sylvia Bach die hem boeken uitleende. (Parijse privé bib.)

De boxer wereld boeit hem en hij ziet zichzelf als boxautoriteit. Van de schrijvers die hij ontmoet verbaast hem Scott Fitzgerald het meest . Hij is zeer eigenaardig heeft een krankzinnige vrouw Zelda , die hem aan de drank helpt en zijn schrijven benijdt, zelfs belemmert. Hem. Onderschatte Scott als schrijver, vindt dat hij zich prostitueert omdat hij zijn verhalen voor verkoop aanpast. De reis naar Lyon met Hemingway legt zijn onberekenbaarheid en ziekelijke kwetsbaarheid bloot. (Geen onderhoud aan wagen door idee-fixe.)

Verder ziet hij op afstand J. Joyce , die al een grootheid was in Michaud: een geweldige tent Hij sprak er Italiaans.(suggereert Italiaanse invloed)

We vernemen heel wat over andere schrijvers zoals Ernest Walsh, goedbetaald dichter en Ezra Pound.  Maar na het lezen van de Russen, valt alles slechter uit: Toergenjew met landschappen Tsjechov, Gogol, Dostojewski met ongelooflijke dingen, zoals broosheid en gekte, gemeenheid en heiligheid krankzinnigheid en gokken en tenslotte Tolstoj met oorlog.

Ook ontmoetingen met schilders zoals Mason en Pascin met zijn mooie, lichte modellen beschrijft hij. Van Amerikaanse schrijvers vindt hij goedkope uitgaven op de kade van de Seine, waar ook gevist werd en met Muscadet vis gegeten,

oesters en Mexicaanse crab met Sanserre.

 Gelezen Engelse boeken werden voor weinig geld verkocht, ingezameld, soms gewoon achtergelaten door de lezers.

Stoppen liet leegte na en zodus ging het van paardenrennen naar de magie van de velodrome d’hiver : sfeer is belangrijk : snorrende geluid van banden, zich naar voren stortende renners, geluid van de motoren van entraineurs. (Geniet van Franse taal , zeer geschikt voor zulke verslagen). Taal  : Ten dele stierf je als de bladeren vielen. Koude regens die de lente vermoordden, alsof een jong iemand was doodgegaan. Een geitenherder melkt zijn dieren op straat, een vrouw die ze koopt. Ongewone sfeer van de straat.

Besluit: Parijs is een oude stad en wij zijn jong

POSTHUM UITGEGEVEN IN 1960, uit verzameling memo’s, krantenknipsels en kleren uit de Finka Virgia uit zijn chique koffer van L Vuitton in leder en koper.                          

Reacties