PAST LIVES van Celine Song

 

Een waardevolle film van eindeloos verlangen dat nooit voldaan wordt.

De opnames zijn prachtig, de in beeld gebrachte natuur van Japanse , Oosterse fijnheid , gestyleerd , esthetisch top, als schilderkunst soms.

De oude gamele wijken van Seoul , bijna Portugees met trapstraten en enge straatjes. Geheel goor.

De opnames in New-York imposant, overweldigend als het leven daar, bijna van onmenselijke verwarrende, ontwrichtende, brutale dimensies. En de eveneens afstotelijke sombere flats en kleine  huizenrijen voor bewoners.

Wat vernemen we over Korea ? 

Zeer typische indeling man vrouw met oude waarden en boeddhistische diepzinnige wijsheid.

Deze jonge vrouw is echter eigenzinnig, past in het Westerse leven met meer mogelijkheden voor vrouwen. Greet Lee zet wat nuchtere  vertolking neer .

Teo You : jonge man , zeer bewust van zijn man zijn , maar met ongelooflijke trouw en diepzinnig verbonden aan zijn jeugdliefde , waarbij de menselijke waarden totaal zijn voor hem. Hij zet een sterke vertolking neer en weet met zijn stille  gezichtsuitdrukking ( ogen) de geweldige innerlijke hunkering, trouw en verbondenheid op te roepen. Zeer sterk , volgens mij de beste acteur van het geheel.

Greta Lee , zeer menselijk maar niet zo getormeneerd, afstand houdend, wat nuchter , neutraler. Vertolking zoals nodig hier.  Close opnames zeer sterk van cameraman: het gebeitelde gezicht. 

-Koreaanse wereld van mannen die samen optrekken en het één kind gezin, met trouw aan oude waardes uit het  boeddhisme.  



Reacties