Verwilderd van Richard Powers



Een wetenschapper: astrobioloog , heeft een autistische zoon met desbetreffende vreemde gedragingen. Hij is weinig sociaal, plast in bed, wil zijn aap op een vaste plaats , tekent dieren en planten zeer gedetailleerd ook gebouwen en machines. Hij kon dialogen citeren van films na eenmaal zien Hij ziet eruit als een schuwe eekhoorn , maar heeft woedeuitvallen en is moeilijk in de omgang met anderen die hij vaak aanvalt. Op school is zijn gedrag een probleem. 

Zijn moeder is uitzonderlijk begaafd, wetenschapper microbiologe , eveneens , hardloopster en sociaal ongelooflijk vaardig, fondsenwerfster en coordinator. 
De ouders doen alles om het kind vooruit te helpen ,, gaan veel met hem in de natuur, spotten planeten en delen hun kennis . Van moeder erft hij de aandacht voor vogels, verdwenen dieren .Zij wilde de jacht beperken omdat ze dieren uit het ecosysteem laat verdwijnen.  Haar devies, moge alle levende wezens bevriijd zijn van nodeloos lijden. ( Boedhistisch). Alle  lijden is ook het jouwe. 
Zijn vader redeneert met hem over het ontstaan van leven uit de cosmische soep, uit het niets, overal is materie aanwezig, waaruit leven ontstaat. 
De zwaartekracht buigt het licht in het universum 
Door de ruimtetelescoop Kepler werd de aarde overspoeld met werelden , de kennis van het universum verandert constant.. 
Moeders: lachrimpels verzwolgen haar ogen, ze beleefde meer vreugde aan wandeltochten dan aan slaap, en lachte om mijn grappen die ik niet wist.
Vader gaf uithoudingsvermogen en voedde nieuwsgierigheid, zij gaf optimisme en zin in vegetarisch lekkers. 
Zij vinden een bescheiden huis in Wisconsin, Madison waar hij doceerde.
Zoon tekent verdwenen dieren, versnijdt ze en plakt ze aaneen, en schrijft eronder : redt ons. 
Ook over leren wordt een andere visie geponeerd : leren door emotinele conditionering niet meer visueel.. Dat lost ook de psychiatrische stoornissen op , ontwikkelt emotionele  telepathie.Een arts wetenschapper die ermee werkt stelt voor het kind te behandelen omwille van gedragsstoornissen. (intelligentie ontstaat door problemen )Slimme contacten geven intelligentie , domme niets.
De vriend van zijn moeder stelt een neurofeedbacktraining voor waarbij het kind de sjablonen van zijn moeder kan overnemen en hetzelfde gevoel van haar op het kind overgebracht wordt. Daardoor wordt hij stabieler.(Decoded neurofeedback) 
Hij blijft tekenen , verkoopt zijn zaken en doneert het geld. Demonstreert bij het capitool met tekeningen waarop hij bedreigde dieren afbeeldt en schrijft : help mij , ik ga dood.
Terloops poneert de schrijver : gewoonte is een belemmering voor ontwikkeling.
Niets doen is falen. 
De wereld is een experiment in het creëren van waarachtigheid met overtuiging als bewijs.
Voor mij een science fiction boek dat soms irritant is door de overvloed aan wetenschappelijkheid. Toch wordt tussen dat alles het verhaal van vader en zoon geweven en van moeder met vreemde toekomstperspectieven.  Een begripsvol gezin dat alles eraan doet om liefdevol, begrijpend en intellectueel te zijn en dat over te dragen.


Reacties