Bezoek aan het KMSKA 10.01.2023


Het gerestaureerde museum ziet er grandioos uit, wit reflecterende vloeren, zeer hoge sculpturale zoldering met bijzondere lichtinval.

Ik bezocht hoofdzakelijk de moderne kunst .

Aleschinsky verklaard . Het grote werk geduid, als verwelkoming. Vergeleken met de oude opstelling die gewoon per ruimte de werken per kunstenaar ophing gaan de werken een tijdsconfrontatie aan , ook soms een benaderingsvergelijking zonder met de tijd rekening te houden. Bijvoorbeeld : licht en donker , Breitner met een belicht naakt  en een oude schilder , Jordaens  die Maria met het kind centraal in de ruimte belicht, en H. De Braekeleer die weemoedig een koe als lichtobject melancolisch in beeld brengt : lichtobjecten. Heel veel emoties komen hier over.

Er wordt heel duidelijk het uitgangspunt van de schilder belicht, een verbetering vergeleken met de oude benadering.

Sommige schilders zoals Schmalzigaug rukt veel meer in de voorgrond, vroeger hing hij verdoken , opzij. Ook zijn visie werd hier uitgelegd, de beweging van het futurisme die tot fragmentering leidt.

Kleurvlakken tegenover fragmenten en sculpturale benadering zoals bij Permeke.

J. Ensors  evolutie of grote  verscheidenheid, van klassieke schildering

Naar expressionisme, naar expressief verhalend. Invloeden van Goya.

Een bewonderenswaardig experimenterende schilder geinspireerd door zijn achtergrond ; maskers en grote strandzichten waar mensen als anomalieën overheen lopen. Een knappe schilder met onnoemelijk veel inspiratie en een trefzekere tekenaar. Zijn zeestukken zijn meesterlijke kleur- en vlakimpressies.

Boeiend uitleg bij de werken.

Een prachtige A. Kiefer  voor wie omhoog kijkt.

Een gang met verwarrende ontwrichtende strepen. Hedendaags

Een schitterende waardering voor Rik Wouters , groots, modern, expressionist , schitterend zowel zijn beelden als zijn schilderingen: uitsparingen, minimalistisch in de beweging , vlakken en schitterend van kleur en expressie. Komt fantastisch tot zijn recht in deze grote zaal waar alles wit is.

Boeiende opstelling van het geheel ook met hedendaagse sculpturen, wat aanleunend van visie met cobra: kinderlijk speels maar toch gekund.

Teveel om op 2 uren te zien.

Een hele dag is passend om op te nemen wat er toe doet.


Reacties