De dag der wijzen

 

Het kerkje zoemde vol vrolijk geklede koningen. Die zagen er gammel en ludiek uit. Maar ja , de gelovigen, vooral de kinderen vonden het opgevoerde toneelstuk uit het verleden wel enig om te zien en zich in te leven. Het was dan nog een zangkoor, verkleed als koningen uit het verleden, uit Oosterse landen. De meesten waren vrouwen : instrumenten, bemerkbaar toen zij hun ragfijne stemmen verhieven : il est né le petit enfant … een aandoenlijk kerstlied van hoge, dunne serafijnklanken, tot snaarachtige vertolking gestileerd.


De kinderen werden er vrolijk van.

De priesters naar de gelovigen gekeerd voerden hun ernstige mis op .

Vooral de metaforen in de taal der voorlezers die benadrukten hoe gewoon en arm en verloren het Jezuskind daar bij de dieren lag en hoe de magiërs en astronomen van die tijd zijn bijzondere ster zagen twinkelen en ze volgden om te zien wie die nieuwe koning dan wel was ( hun namen: Gaspar, Melcior en Balthazar.)en wat hij bracht?

Mooie metafoor . Hij was een koning, maar  zijn rijk was niet van deze wereld  , maar geestelijk, verruiming van visie begonnen : 2000jaar geleden, nog altijd broodnodig: verhoging van het bewustzijnsniveau van mensens inzicht  op de ladder van bewustzijn. Helaas niet altijd aangebracht door studies.

Tot vandaag heeft het maar matig gewerkt.

De wereld is anders gestructureerd.

De wijzen zijn maar in beperkte kring aangekomen.

De wereld ziet er slecht uit vandaag, met al die oorlogen en onenigheid en moorden en rooftochten en haat en wraak.

Blijkbaar brengt studie het  weten niet en  het verhoopte resultaat.

Het scherpt de geest van zelfverrijking en hebberigheid. Met vrede heeft het weinig  vandoen.

Het kwade is zo machtig geworden dat de wereld eraan ten onder gaat : door hebzucht, uitbuiting onleefbaar gemaakt . Zo  kan het niet verder!

Mooie verhalen klinken hier bij mensen van goede wil. Maar die worden niet begrepen, niet meer aanhoort, niet meer toegepast. Het blijven voor de meesten : letterlijk verhalen.

Het uitrollen van de toepassing ervan laat vreselijk te wensen over.

Nooit was het vernietigingspotentiaal zo groot!

Sinds de oudheid weinig geleerd! Moet de aarde kapot en voor de mens onleefbaar? Zo vernietigt hij zichzelf .  So what ?

De planeet draait wel door.

Het oude ritueel van taart met koningsboon werd weer eens opgevoerd.

Het taartstuk viel  de oude man en twee zwarte kinderen ten deel, waarvan er eentje haar naam niet kwijt wilde Het delen zat er dus niet in.

Het kroonde de kerkkoningen , waarvan vandaag 2 koninginnen , 2 kinderen en één ouderling.

De naar voor gehaalde meisjes  keken donker bedremmeld.

Reacties