Robert Oppenheimer  van Christoffer Nolan

 

Zeer boeiende, interessante film over een historische gebeuren met een geweldige morele inslag : kunnen wetenschappers hun kennis zomaar ter beschikking stellen van politici die geen kijk hebben op de morele kant van de zaak die geweldige implicaties meebrengt voor onze planeet en zijn bewoners?

Moeten zij zich ook vandaag die vraag stellen, anders holt de wereld naar de afgrond en wordt vernietigd. Ook nu komt dit naar voren door het  geweldige financiële aspect in deze tijd : winst en geld maken voeren   de hoofdtoon ten koste van het wezenlijke.

In hoeverre is dat nog een verantwoorde visie op het geheel, op een wereld die moet blijven voortbestaan in het heelal als woonplaats van de mens. Of zal deze verdwijnen door zijn totaal gebrek aan inzicht op het geheel. Wordt  dit een dode onleefbare planeet en de mens uitgeroeid?  De vernietigingen voor profijt zijn gigantisch. Hoe lang is dit nog te handhaven?  Het westen speelt daarin een nog grotere rol dan minder ontwikkelde werelddelen.

Zij vernietigen voortdurend. Ik denk dat dit de hoofdbekommernis is van deze zeer goede en interessante film die een beeld laat zien van de geweldige vernietigingskracht die geniale wetenschappers mogelijk gemaakt hebben., ontketend hebben. Daarvan hadden ze achteraf spijt.

De wereld is toen veranderd van koers en gaat naar de afgrond ?

De film door Christoffer Nolan laat de vragen open, maar schetst door de immense beelden van vernietiging , misdadig , onverantwoord gebruik van kosmische krachten die de mens niet meer beheerst, zeker niet nadat de creatie in handen komt van politici die helemaal geen kijk hebben daarop en alleen willen scoren, met de ondergang als gevolg.

De vertolking van Oppenheimer is fantastisch ingevuld door Cillian Murphy , Iers,  als een wat naïeve, onwerkelijke en toch klaardenkende daadkrachtige  persoon, een dubbelheid die gevaarlijk is om misbruikt te worden.

Het gekoppeld zijn aan de tijd: één van communistenvervolging speelt ook hier in het verhaal, en was ook zo in werkelijkheid . Gelukkig voor Oppenheimer had hij voldoende medestanders die zijn integriteit echt zagen en zijn gedrevenheid buiten iedere verdenking.

De rol van Oppenheimer wordt zeer geloofwaardig neergezet door Cillian Murphi een Ierse acteur, die regelmatig met de regisseur in bijrollen werkte en nu dus voor de hoofdrol gevraagd werd hetgeen hem veel innerlijke kwellingen  opleverde,  goed voor de weergave van de getormenteerde Oppenheimer, koel , wereldvreemd soms , weinig empathisch naar zijn familie toe en zijn vrouwen, wel gedreven en goed ingebed bij zijn medewerkers  .  Twee andere acteurs die een krachtige diepgaande indruk nalaten zijn Matt Demon als de generaal en Florence Pugh als Jeane Tatlock.

Onvergetelijk!



Reacties