Manhunt - Unabomber

 

Een moeilijke, in het begin wat verwarrende film, van ware gebeurtenissen, natuurlijk naar film vertaald. Het uitgangspunt waren de niet aflatende bomaanslagen van 1975 tot 1995 in de USA waar veel moeite gestoken werd in het vinden van een ongewone terrorist. Aanvankelijk zocht een grote groep politiemensen naar het verkeerde profiel tot er uiteindelijk een uitzonderlijke ‘criminal profiler ‘opgezet werd: hier Jim Fitzgerald ( Sam Worthington) die de rol zeer afstandelijk en verbeten neerzet. Geen gemakkelijke opgave als acteur, en ondankbaar.

De perfecte terrorist is volgens hem zeer intelligent, wanneer hij met zijn geschriften aan het werk gaat, zijn taal en machineschrijfwerk ontleedt en zo op zijn broer stoot nadat een manifest van de dader gepubliceerd werd in’ the Washington Post’ en ‘The New York Times’ . Die broer ziet er gelijkenis met de geschriften van zijn asociale broer Ted in, geeft diens geschiedenis en teksten door en zo worden de twijfels stilaan werkelijkheid of ernstig vermoeden, en geven de richting van zoeken aan.

Het gaat hier om Ted Kaczynski,(zeer  geloofwaardig vertolkt door Paul Bettany) een wiskundig wonderkind van Harvard die later doceerde aan Berkeley, een maatschappijcriticus, extremist, terrorist , die als een primitief in een afgescheiden bos leeft , zich FC noemt. Hij ziet de technische evolutie in de maatschappij als uitermate problematisch, zich ontwikkelen tot technologische slavernij. Hij had er nare ervaringen mee in Harvard waar hij gebrainwasht werd.

Hij stelt dat de mens geknecht wordt en de natuur gedood. Het is een schadelijk proces en hij wil er de aandacht op vestigen op een onverantwoorde manier: met bomaanslagen, waarbij hij uiterst gewiekst maar ook willekeurig, de primaire bom naar slachtoffers stuurt of aflevert. (Daardoor is de aanslagpleger moeilijk op te sporen). Ook vernemen we dat bij hem paranoïde schizofrenie gediagnosticeerd werd, hetgeen belangrijk is bij zijn veroordeling, of aansprakelijkheid. Hij neemt de schuld volledig op zich, is coherent.

Zijn manifest: ‘The industrial society and its future!

Zijn moorden getuigen van compromisloos idealisme en hij gaat door zijn filosofie te verkondigen. Daarom weet de profiler hem te overtuigen te staan voor zijn ideeën en schuldig te pleiten, anders zou er geen veroordeling mogelijk geweest zijn.

+ De reeks is belangrijk gezien de huidige ontwikkelingen van technologie in de computerwereld, met internet en alle mogelijkheden van controle, uitbuiting , artificiële intelligentie , robotica , manipulatie.

BEDREIGEN ZIJ ONS VOORTBESTAAN? Een terechte vraag, de verdienste van deze film.


Reacties